ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΄΄ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΄΄ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΥΣΔΕ

                                                                            ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Μια καθαρή απάντηση σ’ έναν πόλεμο λάσπης!
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η συνεχιζόμενη νεοφιλελεύθερη επίθεση στο δημόσιο σχολείο με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στα εργασιακά μας δικαιώματα, μας βρίσκει και πάλι στις επάλξεις. Αφού υποστήκαμε τη βίαιη κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων (σε ασφάλιση-περίθαλψη-μισθολογική εξέλιξη), ήρθε η ώρα να το δούμε κι αυτό: Μια χονδροειδή "ποσοτικοποίηση" της Παιδείας με μια σειρά από νέες τροπολογίες του Υπουργείου που αφορούν στη:
        Mείωση/τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος στα Γυμνάσια με κόψιμο ωρών από Αρχαία, Γεωγραφία, Βιολογία, Οικιακή Οικονομία.
        Θεσμοθέτηση της αντιπαιδαγωγικής συνύπαρξης αρχαρίων και προχωρημένων  στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των τμημάτων, με αποτέλεσμα το χάσιμο ωρών διδασκαλίας ή και οργανικών θέσεων.

        Προσανατολισμό στην διδασκαλία μιας μόνο δεύτερης γλώσσας στα Δημοτικά, με πλειοψηφικά  κριτήρια.
        3η  ανάθεση μαθημάτων, προκειμένου να «κουκουλωθούν» τα μεγάλα κενά σε διδακτικό προσωπικό με τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς και να δημιουργηθεί μια πλασματική εικόνα εύρυθμης λειτουργίας για το δημόσιο σχολείο.
        Kατάργηση της 3ωρης μείωσης ωραρίου για τους υπεύθυνους στα εργαστήρια Πληροφορικής - Φυσικών Επιστημών.
        Κατάργηση της στήριξης-καθοδήγησης που πρόσφεραν οι καθηγητές της Πληροφορικής (δύο δίωρα την εβδομάδα) στις ομάδες των ερευνητικών εργασιών (αξιοποίηση των ΤΠΕ στην αναζήτηση και επεξεργασία δεδομένων και στην παρουσίαση των συμπερασμάτων).
        Aυστηροποίηση των προϋποθέσεων λειτουργίας τμημάτων προσανατολισμού στα Λύκεια, στα ΕΠΑΛ καθώς και των εγγραφών στα Εσπερινά.
        Βίαιη κατάργηση, ουσιαστικά, οργανικών θέσεων και επιβολή της αναγκαστικής κινητικότητας, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκπαιδευτικών-νομάδων που περιπλανώνται σε 3-4 σχολεία για να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό τους ωράριο.

        •        Ενεργοποίηση του νέου πειθαρχικού δικαίου-φόβητρου για τους δημοσίους υπαλλήλους.

        Ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων και της συνδικαλιστικής δράσης.
Είναι ολοφάνερο ότι και το δημόσιο αγαθό της παιδείας υποβάλλεται στα μαρτύρια του μνημονιακού προκρούστη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών και την εργαλειοθήκη (βασανιστηρίων)του ΟΟΣΑ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Εν όψει των εκλογών του Νοέμβρη για τα υπηρεσιακά συμβούλια σας καλούμε σε ενωτική συστράτευση. Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι στα υπηρεσιακά συμβούλια η διοίκηση είναι το μακρύ χέρι  της εκάστοτε κυβέρνησης, για να υλοποιεί ανεμπόδιστα την πολιτική της. Εμείς θεωρούμε όμως ότι οι αιρετοί  πρέπει να αποτελούν το άγρυπνο μάτι του κλάδου μέσα στα συμβούλια και, όταν χρειάζεται, πρέπει να μπορούν να συγκρούονται με τα κυβερνητικά συμφέροντα.

Ο ρόλος τους είναι να παρακολουθούν και να συνεργάζονται στενά με τις τοπικές ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, να λογοδοτούν στον καθένα από μας  και να υπερασπίζονται τα συμφέ- ροντα του κλάδου. Είναι, φυσικά, αυτονόητο ότι οφείλουν να καταγγέλλουν κάθε αυθαιρεσία της εξουσίας και, στο μέτρο του δυνατού, να επιχειρούν να την αποτρέ- ψουν.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Επειδή τον τελευταίο καιρό διαρρέουν σκόπιμα πληροφορίες περί διάλυσης του πολυσυλλεκτικού και ενωτικού μας σχήματος, με καθαρό και αποφασιστικό τρόπο διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτές είναι ψευδείς και κακοήθεις.
Όσο κι αν αυτό ενοχλεί, είμαστε και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το δημόσιο σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας. Γιατί κάθε προσπάθεια για υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ευτυχώς, κινητοποιεί τα πιο υγιή αγωνιστικά μας αντανα- κλαστικά.

                                                            Αγωνιστικά-Υπεύθυνα-Ενωτικά
                                                           Ψηφίζουμε για το ΠΥΣΔΕ Αιτωλ/νίας

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ