ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των περικοπών στα πλαίσια των πολιτικών της λιτότητας που επιβάλλει το 3ου μνημόνιο. Στην κατεύθυνση της μείωσης του δημοσιονομικού κόστους διαλύει την λειτουργία της τεχνικής εκπαίδευσης και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Ο υπουργός παιδείας με την φ12 159571/δ4/ 28-09-2016 απόφασή του σχετικά με την έγκριση ολιγομελών τμημάτων περικόπτει ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ υποβαθμίζοντας τον χαρακτήρα της τεχνικής εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί σε απαράδεκτες ρυθμίσεις σε σχέση με τον αριθμό μαθητών σε ΕΠΑΛ κλείνοντας ουσιαστικά δεκάδες τμήματα σε όλη την χώρα . Με δηλώσεις του από την περσινή χρονιά για το 35% των ολιγομελών ομολογεί ότι στις προθέσεις του είναι να φτάσουν στο 10% και το υλοποιεί τώρα.
Η ενέργεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, την μετακίνησή τους αναγκαστικά σε τομείς και ειδικότητες που δεν είναι της επιλογής τους .Με την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων σε δεκάδες ΕΠΑΛ της χώρας οι μαθητές αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις διασχίζοντας 2, 3 ή και περισσότερους δήμους, να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον μετά από δύο ή τρεις χρονιές στο σχολείο τους προκειμένου να τελειώσουν την ειδικότητά τους.

Οι αποφάσεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη συγχωνευμένα τμήματα τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που δεν εγκρίθηκαν να λειτουργήσουν από τις Περιφερειακές Δ/νσεις.
Το κλείσιμο των τμημάτων στα ΕΠΑΛ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των περικοπών στην Παιδεία με τις περικοπές ωρών στο Γυμνάσιο, την κατάργηση των υπευθύνων στα εργαστήρια σε Γυμνάσια και Λύκεια, τις αλλαγές στα ολοήμερα στη Πρωτοβάθμια.
Οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συρρικνώνουν συνεχώς το δημόσιο σχολείο αφού επιτυγχάνουν να μειώνουν ταυτόχρονα τις ανάγκες για εκπαιδευτικούς, δημιουργούν τεχνητά πλεονάσματα εκπαιδευτικών, ουσιαστικά απολύουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς διαλύοντας κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος. Οι εκπαιδευτικοί γίνονται λάστιχο μετακινούμενοι σε 3,4 και 5 σχολεία υποβαθμίζοντας έτσι το εκπαιδευτικό έργο, στο δρόμο που χάραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας.
Ο εκπαιδευτικός κόσμος οφείλει να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές και ΑΠΑΙΤΕΙ:
1.      Να μη κλείσει κανένα τμήμα των ΕΠΑΛ, να επανέλθουν οι τομείς και ειδικότητες που με τις τελευταίες ρυθμίσεις καταργεί ο υπουργός, ταυτόχρονα να υπάρξει ρύθμιση για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών.
2.      Να δοθούν άμεσα τα βιβλία- αναλώσιμα σε όλους τους σπουδαστές .Καμιά οικονομική επιβάρυνση στους μαθητές και στις οικογένειές τους.
3.      Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη στην διαδικασία της μάθησης .Ασφάλιση και αμοιβή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
4.      Να καταργηθεί κάθε πιστοποίηση, κάθε επαγγελματική εξέταση, το πτυχίο ΕΠΑΛ να αποτελεί από μόνο του προϋπόθεση για επαγγελματική αποκατάσταση.
5.      Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο (δύο εκπαιδευτικούς ανά 10 μαθητές), η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ευθύνη του κράτους καμία εμπλοκή των επιχειρήσεων
6.      Εργαστήρια σύγχρονα χωρίς την εμπλοκή εταιριών και ιδιωτών, βιβλία σύγχρονα με την ευθύνη του κράτους.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας καλεί τους εκπαιδευτικούς – γονείς - μαθητές των ΕΠΑΛ
σε κινητοποίηση – διαμαρτυρία
την ΤΕΤΑΡΤΗ 5-10-2016
στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας
στην Πάτρα στις 13.30 το μεσημέρι.