Κεντρική Ομιλία της ΔΑΣ στο 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ




ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ!
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ!
Συνάδελφοι αντιπρόσωποι, συνάδελφοι σύνεδροι,
επιτρέψτε μας να θέσουμε ένα ζήτημα που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο.
Όλες αυτές τις μέρες, με ιδιαίτερη ανησυχία, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Καμιά υποτίμηση. Στην αυλή του σπιτιού μας γίνεται πόλεμος.
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις απαιτήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας και τις δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης για την αλλαγή των συνόρων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί όλα αυτά τα χρόνια, καθησύχαζαν το λαό πως δήθεν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή, η εγγύηση των συνόρων, η ειρήνη. Ευθύνη έχουν και όλες εκείνες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που και σήμερα σπέρνουν συγχύσεις και αυταπάτες στους εργαζομένους για το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτοί που και σήμερα δηλώνουν πως το κίνημα πρέπει να πορευτεί κάτω από τη σημαία της ΕΕ.
Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας, η λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να μη χύσει ο λαός μας το αίμα του για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών.
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
Και επί τη ευκαιρία, χαιρετίζουμε όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς που, εν τοις πράγμασι παιδαγωγοί, αντιμετωπίζουν μέσα στην τάξη τους, μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, τα προσφυγόπουλα ως παιδιά ισότιμης ένταξης.
Χαιρετίζουμε όλο εκείνο το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό που κάνει ό,τι είναι δυνατό για να περιθάλψει τα προσφυγόπουλα, τα δικά μας παιδιά, τα ταξικά μας αδέρφια.
Χαιρετίζουμε όλους εκείνους τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους στη Χίο, στη Σάμο, στη Μυτιλήνη, στην Κω που δίνουν τη μάχη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. 
Που δίνουν τη μάχη κόντρα στη ναζιστική, φασιστική Χρυσή Αυγή, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Χαιρετίζουμε το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Σάμου, το ΕΚ Σάμου, το ΕΚ Βορείου Δωδεκανήσου, τα συνδικάτα που συσπειρωμένα στο ΠΑΜΕ  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην υπεράσπιση των προσφύγων.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
αποτελεί κοινή διαπίστωση πως σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου, αφαίρεσης σημαντικών δικαιωμάτων, το συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε αφοπλισμένο και εγκλωβισμένο σε αυταπάτες. Όπως επίσης, αποτελεί κοινή διαπίστωση πως το συνδικαλιστικό κίνημα παραμένει σε βαθιά και γενικευμένη κρίση. 
Και αυτό γιατί: όλοι σας ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΡΚΙ, ΜΕΤΑ, υιοθέτησαν τη στρατηγική της ΕΕ, της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δηλαδή αυτή τη στρατηγική που έφερε στους δημοσίους υπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους τα μνημόνια, την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση τη μονιμότητας, την κρατική, αντιδραστική αξιολόγηση του Μητσοτάκη, του Μανιτάκη, του Βερναρδάκη, της Γεροβασίλη, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Όλοι μαζί ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΡΚΙ, ΜΕΤΑ, όπως και οι Παρεμβάσεις υιοθέτησαν τη γραμμή της κυβερνητικής εναλλαγής. Έκαναν τις πλάτες των σωματείων σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν αντιλαϊκές, αντιδραστικές, αστικές κυβερνήσεις. Θυμάστε τότε που οι Παρεμβάσεις έψαχναν το πρόσημο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 6 μήνες. Δεν μπορούσαν να δουν ότι (η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα.
ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ διαχρονικά, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στήριξαν την εναλλαγή των κυβερνήσεων. ΑΡΚΙ, ΜΕΤΑ, Παρεμβάσεις για λογαριασμό της "πρώτης φοράς αριστερά", στήριξαν την κυβερνητική εναλλαγή.
Δηλαδή έχουμε συνδικαλιστικές ηγεσίες του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να βάζουν πλάτες για να ανεβαίνουν αστικές κυβερνήσεις, αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Αν θυμόμαστε καλά - και θυμόμαστε - "να φύγουν οι Σαμαροβενιζέλοι"  λέγανε. Δεν το ξεχάσαμε. Όλοι μαζί συνέβαλαν στην κυβερνητική εναλλαγή, ειδικά οι ηγεσίες του ΜΕΤΑ και των Παρεμβάσεων όχι μόνο δεν εξαπατήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνειδητά εξαπάτησαν τους εργαζόμενους για το ρόλο και το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήξεραν πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, και όταν ακόμα ήταν στο 2,97%, ποτέ δεν εγκατέλειψε τη στρατηγική της ΕΕ. Σύνθημα του ήταν, και παραμένει: "Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ,  το κοινό μας σπίτι". Αλήθεια συνάδελφε, εκπρόσωπε του ΜΕΤΑ, που πέρασες πριν λίγο από αυτό το βήμα, σ' αυτόν τον κοινό τόπο μας καλείς για συνεύρεση; Σας τον χαρίζουμε. Είναι όλος δικός σας.
Δεν είναι λοιπόν μόνο τα παλαμάκια στο Σύνταγμα που από κοινού έπεφταν, είναι και η πολιτική γραμμή που υπηρετούν αυτές οι συστημικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Εδώ βρίσκεται λοιπόν η ουσία της κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Στο γεγονός ότι αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες υιοθέτησαν και ανέχτηκαν τη γραμμή και τις θέσεις του κεφαλαίου ως γραμμή πάλης για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Εδώ βρίσκεται η κρίση. Γιατί πήραν την πολιτική του κεφαλαίου και την εκφράζουν μέσα από το κίνημα ως αίτημα, θέσεις πάλης, γραμμή πάλης του ίδιου του κινήματος.
Η κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος έχει να κάνει λοιπόν με τη γραμμή πάλης, τον πολιτικό του προσανατολισμό, κι εδώ βρίσκονται και οι ιστορικές-διαχρονικές ευθύνες της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ. Γι' αυτό και η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ αποτελεί μέρος του προβλήματος.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
θεωρούμε πως δεν έχουμε πολλές επιλογές. Τον παλιό κυβερνητικό συνδικαλισμό τον ζήσαμε, τον νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό τον γνωρίσαμε. Τη γραμμή της κυβερνητικής εναλλαγής στο κίνημα και τη ζήσαμε και τη γνωρίσαμε. Αυτή η γραμμή πάλης του κυβερνητισμού, με τη μια ή την άλλη μορφή, αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δοκιμάστηκαν και χρεωκόπησαν.
Μια επιλογή μας έμεινε και είναι αυτή που γράφει το σύνθημα της ΔΑΣ, ακριβώς απέναντι: "Μόνο με οργάνωση, αγώνα και συσπείρωση στο ΠΑΜΕ τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν".
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
σκεφτείτε αυτήν την επιλογή του σήμερα και του αύριο. Σκεφτείτε και δοκιμάστε τη δύναμή σας. Το σίγουρο είναι ένα: έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα το επιβάλλουμε.
Αργά ή γρήγορα, θα νικήσουμε. Η νίκη μας θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων. Η νίκη μας θα είναι νίκη όλης της ανθρωπότητας κόντρα στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.
Η νίκη μας θα είναι νίκη όλης της αίθουσας, όλης της μισθωτής εργασίας, κι ας είναι κάποιες ηγεσίες αυτήν τη στιγμή στο αντίπαλο στρατόπεδο. Με αυτές, το εργατικό κίνημα θα ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του, κι ας είναι κάποιοι που ακόμα ταλαντεύονται, κάποιοι που είναι στο μετέωρο βήμα.
Έχουμε εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς τους συναδέλφους που σκέφτονται, που προβληματίζονται. Ένα τους λέμε: τώρα πλέον έχετε πείρα, μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, με το μέτωπο που παλεύει για τα λαϊκά προβλήματα, που παλεύει για να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, που παλεύει για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Από  αυτό το μέτωπο της ταξικής πάλης μόνο οφέλη μπορεί να έχει ο λαϊκός παράγοντας.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η εκτίμηση που κάνουν συνδικάτα και οργανώσεις πως αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους εργαζόμενους. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η εκτίμηση που κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ότι μόνο το ΠΑΜΕ βρέθηκε μαζικά, μαχητικά, δυναμικά στην πρώτη γραμμή της πάλης. Αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ απλώς θα υπήρχαν οι εξαφανισμένοι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Συνάδελφοι, καλή δύναμη, η νίκη θα είναι δική μας, θα είναι νίκη της μισθωτής εργασίας, των εργαζομένων και σε αυτήν την κατεύθυνση το Μέτωπο θα κάνει ό,τι μπορεί.
Οι δυνάμεις της ΔΑΣ σε αυτήν την αίθουσα βρίσκονται κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις.
Θα συνεχίσουμε αυτήν την πορεία.
Γεια σας και με τη νίκη των δυνάμεων της ταξικής πάλης.
1 Δεκέμβρη 2016