Ομολογεί η κυβέρνηση ότι δεν θα προσλάβει μόνιμους εκπαιδευτικούς μέχρι το 2019!


Βδομάδα δράσης για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, από αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
Η κυβέρνηση ομολογεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι δεν θα προσληφθούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί - τουλάχιστον - μέχρι το 2019. Συγκεκριμένα, στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε προχτές το υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών, ξεκαθαρίζει ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται αναγκαία ενόψει: α) Των ισχυόντων και για τα σχολικά έτη 2017 - 2018 και 2018 - 2019 περιορισμών διορισμών/προσλήψεων προσωπικού στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι υπαγορεύονται και κατά την περίοδο αυτή από εξαιρετικά σοβαρούς και επιτακτικούς δημοσιονομικούς λόγους (...) Οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, βάσει των πάγιων ισχυουσών διατάξεων».
Τα παραπάνω σημαίνουν πως για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα γίνουν διορισμοί, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση εξαπατά συστηματικά όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται χρόνια με ελαστικές σχέσεις, αλλά συνολικά τους εργαζόμενους. Γιατί οι διορισμοί συνδέονται με την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των παιδιών τους, οι οποίες συνεχίζουν να μπαίνουν στην άκρη προκειμένου να εφαρμοστούν τα μνημόνια και η αντιλαϊκή πολιτική.
Θυμίζουμε ότι η πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών ήταν μία από εκείνες τις εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, ωστόσο η κοροϊδία και σε αυτή την περίπτωση είχε αρχίσει να φαίνεται από τη «μετάθεση» των υποσχέσεων από τη μια χρονιά στην άλλη. Τώρα, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε προσλήψεις μέχρι τη λήξη της θητείας της.
Στο μεταξύ, σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στις 29 Μάρτη, στις 2 το μεσημέρι, προχωρά η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, κλιμακώνοντας το επόμενο διάστημα με βδομάδα δράσης (3 - 7 Απρίλη) ενάντια στην αδιοριστία, με κινητοποιήσεις ανά Διεύθυνση, σύσκεψη ανά σωματείο, δράσεις στα σχολεία και τις γειτονιές.
Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης στην οποία καλεί η Πρωτοβουλία την Τετάρτη, είναι η εξίσωση των αδειών μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και καλεί τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, όλους τους αναπληρωτές, τα σωματεία να διεκδικήσουν την εξίσωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών με τους μόνιμους. Αποφάσεις στήριξης της κινητοποίησης έχουν πάρει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Θουκυδίδης», «Γ. Σεφέρης», «Ο Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Αθηνά» και οι ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ' Αθήνας, Γ' Δυτικής Αττικής, Στ' Αθήνας.