Ανοίγει δρόμος για νέες απολύσεις αναπληρωτών

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σήμερα και αύριο

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν σήμερα στη 1 το μεσημέρι μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής, με αιχμή το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο για τις προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής και το αίτημα για άμεσους μόνιμους μαζικούς διορισμούς.
Η επίμαχη Υπουργική Απόφαση έρχεται σαν συνέχεια της πρόσφατης τροπολογίας που προώθησε η κυβέρνηση για κάλυψη ουσιαστικά των αναγκών της Ειδικής Αγωγής με το «περίσσευμα» εκπαιδευτικών που δημιουργούν μια σειρά αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις, χωρίς τα αναγκαία προσόντα. Οι ρυθμίσεις της, μάλιστα, εισήχθηκαν με την ομολογία ότι δεν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί, τουλάχιστον μέχρι το 2019.

«Πρόκειται στην ουσία για καθορισμό κριτηρίων για την απόλυση αναπληρωτών κι όχι προσλήψεων!» τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, επαναλαμβάνοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη για μαζικούς, μόνιμους διορισμούς και καλώντας ΕΛΜΕ και συλλόγους να οργανώσουν την πάλη. «Αυτό το αίτημα μπορεί και πρέπει να ενώσει τους πάντες!», τονίζει και αναφέρεται στις ανατροπές στον τρόπο πρόσληψης που φέρνει η Υπουργική Απόφαση, σημειώνοντας ότι: «Απαξιώνεται το βασικό πτυχίο στην Ειδική Αγωγή (5 μονάδες) και εξομοιώνεται σχεδόν με το μεταπτυχιακό (4 μονάδες) ή το διδακτορικό (6 μονάδες). Απαξιώνεται η προϋπηρεσία (0,25 ανά μήνα). Θεσπίζονται σειρά κοινωνικών κριτηρίων, όπως η πολυτεκνία, που αλλάζουν άρδην τη σειρά κατάταξης. Πρόκειται για αλλαγές στην ίδια κατεύθυνση με αυτές που επιχείρησε να περάσει ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας το καλοκαίρι και σταμάτησαν κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων».
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές αφορούν όλους τους αναπληρωτές, και της Γενικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης, αλλά και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σημειώνοντας πως «αποτελούν προάγγελο συνολικότερων αλλαγών στις προσλήψεις αναπληρωτών, στη "διαχείριση" του προσωπικού, στην καθιέρωση καθεστώτος μόνιμης κινητικότητας, στο έδαφος της πολιτικής των περικοπών και των μηδενικών διορισμών!
Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί ενιαία στρατηγική, που τσακίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με τις ευλογίες της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων! Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.
«Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να υπάρχει δικαιοσύνη στις προσλήψεις, ούτε να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες. Το 70% των εργαζομένων στην ΕΑΕ είναι συμβασιούχοι, που προσλαμβάνονται κατά κύματα μέσα στη χρονιά και απολύονται κάθε Ιούνη.
Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος, που δεν αφορά μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, αλλά πρώτα απ' όλα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών που αναγκάζονται κάθε χρόνο ν' αλλάζουν εκπαιδευτικό, να κόβεται βίαια η παιδαγωγική σχέση εμπιστοσύνης, που δύσκολα χτίζεται και είναι απολύτως αναγκαία για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.
Γι' αυτό το λόγο, είναι αναγκαίο εδώ και τώρα να γίνουν μαζικοί - μόνιμοι διορισμοί, να πάψει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς!», επισημαίνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως «είναι κρίσιμο ζήτημα να μην περάσει το "διαίρει και βασίλευε", η ανθρωποφαγία που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Η πολιτική αυτή τσακίζει τους πάντες, ακόμα και αν κάποιος παροδικά θεωρεί ότι "ωφελείται". Το παιχνίδι είναι "σικέ"».
  • Αύριο Τετάρτη, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεντρώνονται στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και αλλού, ενώ στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή έχουν κηρύξει ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Στάση εργασίας κήρυξε και για σήμερα η ΔΟΕ.