ΔΗΛΩΣΗ ΑΙΡΕΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

                                                                                                                      Μεσολόγγι 12/04/2017

Το υπουργείο παιδείας  με εγκύκλιό του που έχει ημερομηνία έκδοσης 7/4/2017  και απέστειλε στις διευθύνσεις και τα ΠΥΣΔΕ στις 10/4/2017 για τον  προσδιορισμό κενών και πλεονασμάτων ενόψει των μεταθέσεων για το σχολικό έτος 2017-2018  την στιγμή που τα σχολεία είναι κλειστά λόγω διακοπών του Πάσχα. Απαιτεί από τις διευθύνσεις να συγκεντρώσουν πίνακες Α’  από  τα κλειστά σχολεία , συμπληρωμένους από τους διευθυντές ,και εν συνεχεία οι ΔΔΕ να καταθέσουν πίνακες Γ’ ως τις 13 /04/2017.
Για το λόγο αυτόν συγκαλείται σήμερα Τρίτη 12/04/2015 το υπηρεσιακό συμβούλιο προκειμένου - ως διακοσμητικό στοιχείο εφόσον ο πίνακας Γ’ δεν  διαθέτει καν στήλη με «εκτίμηση ΠΥΣΔΕ»- να γνωμοδοτήσει για τα οργανικά κενά και πλεονάσματα που θα δώσει η ΔΔΕ. Είναι πλέον φανερό ότι  το ΠΥΣΔΕ αποκτά  διακοσμητικό ρόλο στην εν λόγω διαδικασία.  Είναι επίσης φανερό ότι η οποιαδήποτε παράταση συνεδρίασης του ΠΥΣΔΕ που έχει αποφασίσει το υπουργείο παιδείας έως την 24η Απρίλη δεν αλλάζει τον χαρακτήρα  της συγκεκριμένης μεθόδευσης .


1.        Με δεδομένο ότι τα ασφυκτικά περιθώρια της εγκυκλίου δεν αφήνουν περιθώρια για σωστές εκτιμήσεις και αφετέρου εγείρουν σοβαρά εργασιακά και θεσμικά ζητήματα καθώς οι διευθυντές καλούνται να εργαστούν ενώ τα σχολεία είναι κλειστά ,επίσης παραγκωνίζεται ο σύλλογος διδασκόντων, αφού δεν είναι δυνατόν να μην ληφθεί υπόψη η γνώμη του , όπως είναι η πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος.
2.     Με δεδομένο ότι ο υπολογισμός κενών και πλεονασμάτων γίνεται για μια ακόμη φορά με βάση το αυξημένο ωράριο των συναδέλφων , τον σχεδιασμό για αύξηση του  αριθμού μαθητών ανά τμήμα , τις περσινές παρεμβάσεις στο ωρολόγιο πρόγραμμα των γυμνασίων, την κατάργηση της τρίωρης απαλλαγής για τους υπεύθυνους εργαστηρίων , την περσινή εγκύκλιο για τον ελάχιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα προσανατολισμού  αλλά και τον νέο νόμο για την ειδική αγωγή  που μειώνει δραματικά τον αριθμό των τμημάτων.

3.     Με δεδομένο τέλος ότι η νέα εγκύκλιος δεν επιτρέπει να ληφθούν υπόψη τα οργανικά κενά    των συναδέλφων που θα κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης φέτος , αλλά μόνο αυτών που θα αποχωρήσουν αυτοδίκαια.
Η δραστική περικοπή τμημάτων, οι συγχωνεύσεις, οι περικοπές, η ελαχιστοποίηση πρόσληψης αναπληρωτών είναι στους άμεσους στόχους, πλήρως εναρμονισμένες με  μνημονιακές δεσμεύσεις και εκφράζονται με την πολιτική των περικοπών παντού. Είναι φανερό πως οι εξελίξεις που δρομολογούνται χτυπούν μορφωτικά δικαιώματα μαθητών – εργασιακές σχέσεις εκπαιδευτικών και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου.

Αρνούμαι να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου όλα τα παραπάνω, που είναι αντίθετα με τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος . Λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ , αρνούμαι να  συμμετάσχω  στο  υπηρεσιακό συμβούλιο επικύρωσης κενών και πλεονασμάτων,  καταγγέλω τις μεθοδεύσεις του υπουργείου παιδείας που στόχο έχουν   στην παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου και της εκπαιδευτικής κοινότητας.                                                                                                           

                                                                                                      Κώστας Κούστας ΠΕ 11
                                                                                                 Αιρετός ΠΥΣΔΕ Αιτωλ/νιας